Akkoord over CAO Rijk 2024-2025 ondertekend

Geplaatst op: 2 april 2024
De vakbonden en werkgever Rijk hebben op 24 april 2024 een handtekening gezet onder het Akkoord over CAO Rijk 2024-2025. De afspraken in het Akkoord worden in de loop van juni verwerkt in een nieuwe cao. De nieuwe cao geldt vanaf 1 juli 2024 tot en met 31 december 2025. Het onderhandelaarsakkoord CAO Rijk 2024 – 2025 is tussen 2 en 9 april voorgelegd aan onze actieve leden. Zo’n 25 % van de leden heeft hierop gereageerd. Op basis daarvan heeft de VDNA ingestemd en de onderhandelaars gefeliciteerd met het bereikte akkoord.

De reacties zijn bijna allemaal positief. Enkele gebruikte termen: aangenaam verrast, complimenten, fraai, geweldig, proficiat, mooi!, prachtig! en snel.
Leden benoemen en waarderen buiten de financiële vooruitgang ook de aandacht voor specifieke behaalde resultaten zoals mantelzorg, aflossen studieschuld, arbeidsbijzonderheid, duurzaamheid, zorgverlof.
Er is zelfs een enkeling die zich een beetje ongemakkelijk voelt t.o.v. bijvoorbeeld de zorg. Deze noemt het resultaat ruimhartig en bovenmatig.

Ondanks de loftuitingen zijn er ook een paar (opbouwende) kritische opmerkingen gemaakt.

  1. Nivellering

Er worden naast procenten ook veel centen uitgedeeld. Lagere schalen worden daarmee procentueel meer gewaardeerd dan hogere schalen. Dit leidt tot (verdere) nivellering. Voor een club die zegt op te komen voor middelbaar en hoger personeel een verliespunt. Natuurlijk moeten wij als CMHF Overheid het afleggen tegen de aantallen van FNV. Maar het voelt niet goed dat hogere schalen minder gewaardeerd worden dan lagere schalen. Juist het hogere segment moet ook waardering voelen. Dat is ook van belang in deze krappe arbeidsmarkt.

  1. Duurzaamheid

Leden vragen zich af of er niet meer bereikt had kunnen worden op het gebied van duurzaamheid. De voornemens in de vorige CAO worden niet doorgezet. Het kan allemaal concreter. De opmerking dat uitvoeringstechnische redenen de verduurzaming in de weg staan wordt niet geloofd. Stimuleer de Rijkshubs meer. Stimulering van meer fietsgebruik leidt nu niet meer tot meer fietsgebruik; de rek is eruit; alleen bestaande fietsgebruikers worden zo extra beloond. Er is vraag naar meer keuze (in IKB) voor verduurzaming.

  1. Pensioen

Onduidelijk is wat is bereikt voor de pensioenopbouw.

Van enkele gepensioneerden is spontaan een reactie binnengekomen. Ondanks de indexatie van de pensioenen in 2023 is de achterstand nog lang niet ingelopen en dat wringt bij dit mooie resultaat nog meer.

Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen via onze nieuwsbrief.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Meld je dan hier aan.

© VDNA - alle rechten voorbehouden.
Ontwikkeling: Zoccolo.