Skip to main content

Standpunt Ledenraad CMHF over transitieplan ABP pensioenen bekend

Geplaatst op: 25 juli 2024
Op 24 juni besloot de CMHF Ledenraad in te stemmen met het transitieplan pensioenen voor het ABP. Dit transitieplan kwam dit voorjaar gereed als uitkomst van onderhandelingen tussen de sociale partners. Zoals eerder gemeld bleken in een ledenraadpleging op 5 juni j.l. de meningen verdeeld binnen de VDNA. In de CMHF Ledenraad echter stemde een overgrote meerderheid in met het transitieplan. Al eerder lieten andere vakcentrales weten akkoord te gaan met het voorliggende transitieplan.  Daarmee is het transitieplan voor het ABP nu de leidraad geworden voor de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel. Zoals bekend  is het ABP voornemens per 1 januari 2027 over te stappen naar het nieuwe stelsel.

Door de VDNA en ook andere partijen zijn enkele opmerkingen gemaakt bij het resultaat, zoals:

  • Er is waardering voor de (persoonlijke) inzet van de CMHF vertegenwoordiger, die in moeilijke omstandigheden het nodige heeft bereikt, met name op het gebied van het nabestaandenpensioen;
  • Hoewel we niet onverdeeld gelukkig zijn met de uitkomsten, ziet het ernaar uit dat in het transitieplan het hoogst haalbare is bereikt voor onze achterban;
  • Er is kritiek op het gebrek aan openheid en transparantie tijdens het onderhandelingsproces. Daardoor was het voor belangstellenden/betrokkenen niet mogelijk goed te participeren en belangen te behartigen. Bij een volgend onderhandelingsproces zou de CMHF niet akkoord moeten gaan met een geheimhoudingsplicht voor onderhandelaars. De rol en positie van de beleidsadviescommissie (BAC) en de strategische pensioencommissie van de CMHF zou tegen het licht gehouden moeten worden.
  • In de (vermogens)verdeling die is gemaakt in het transitieplan wordt onvoldoende uitgetrokken voor tegemoetkoming indexatie-achterstand.