Skip to main content

Hoe kunnen ambtenaren samen groeien in hun vak?

Geplaatst op: 6 mei 2025

VDNA start verdiepend onderzoek naar ambtelijk vakmanschap met steun van A+O fonds Rijk

De Vereniging De Nieuwe Ambtenaar (VDNA) is het initiatief gestart voor een verdiepend onderzoek naar de versterking van ambtelijk vakmanschap. Met financiële steun van bijna € 300.000 van het A+O fonds Rijk leidt de VDNA dit project, waarin ambtenaren centraal staan: hoe kunnen zij hun vakmanschap verder ontwikkelen en elkaar daarbij ondersteunen? Het doel is om vakmanschap niet alleen bespreekbaar te maken, maar vooral zichtbaar en voelbaar te maken in de dagelijkse praktijk. Om zoveel mogelijk ambtenaren te bereiken, werkt de VDNA in dit onderzoek samen met de VVRA (Vereniging Voor Rijksoverheidsambtenaren).

De dynamiek binnen de overheid – maatschappelijke verwachtingen, politieke druk en interne processen – vraagt veel van ambtenaren. Wendbaarheid, reflectievermogen en professioneel handelen zijn noodzakelijk. Tegelijkertijd ziet de VDNA dat ambtenaren in de praktijk vaak onvoldoende ruimte en ondersteuning ervaren om hun vakmanschap voluit te benutten. Ondanks goede bedoelingen en bestaande instrumenten, zoals de Gids Ambtelijk Vakmanschap van BZK, voelen veel professionals zich niet altijd erkend in hun deskundigheid.
Daarom vindt de VDNA het tijd voor een nieuwe impuls: geen papieren ideaal, maar een gezamenlijke, doorleefde praktijk die aansluit bij de werkelijkheid van vandaag.

Onderzoek: van focusgroepen naar concrete handvatten

De VDNA heeft Issuemakers, specialist in maatschappelijke communicatie en participatie, ingeschakeld voor de uitvoering van het onderzoek. De eerste fase is inmiddels gestart met twee focusgroepen, waarvoor grote belangstelling bleek te bestaan. Dit onderstreept hoezeer het onderwerp leeft binnen de rijksdienst. De opbrengsten uit de focusgroepen vormen de basis voor een brede enquête die binnenkort onder rijksambtenaren wordt uitgezet.

De VDNA gebruikt deze inzichten om praktische interventies te ontwikkelen die direct bijdragen aan versterking van vakmanschap op de werkvloer. Denk aan handvatten voor leidinggevenden om professionele ruimte te bieden, methoden om structureel ruimte te maken voor intervisie en reflectie, en de opbouw van netwerken waarin ambtenaren elkaar kunnen ondersteunen en inspireren.

Het onderzoek loopt tot begin 2027 en kent meerdere fasen. In elke stap blijft het perspectief van de ambtenaar leidend. De VDNA kiest nadrukkelijk niet voor een top-down benadering, maar zet in op co-creatie: vakmanschap als iets dat je samen opbouwt, onderhoudt en doorgeeft.

Vakmanschap: een gezamenlijke opgave

De VDNA initieert dit project vanuit haar kernmissie: het zichtbaar en bespreekbaar maken van het professioneel handelen van ambtenaren. Als vereniging van en voor ambtenaren ziet de VDNA dagelijks hoe belangrijk erkenning, ruimte en richting zijn voor ambtelijke professionals.