De strekking van de analyse van Hessel von Piekartz is dat de stem van de tegenstanders van de nieuwe wet luider wordt met de verkiezingen van 22 november.
Sommige partijen willen de invoering het liefst terugdraaien, of het huidige stelsel aanpassen dan wel een heel ander stelsel.
De inzet van Pieter Omtzigt is hierbij van belang. Hoewel hij geen voorstander was van het nieuwe stelsel, wil hij het niet meer terugdraaien. Hij wil het wel op enkele punten aanpassen, bijvoorbeeld door pensioendeelnemers instemmingsrecht te geven. Dat wil zeggen dat deelnemers collectief binnen een fonds moeten kunnen bepalen of het pensioen overgaat naar het nieuwe stelsel.
Uit zijn uitlatingen tijdens debatten blijkt dat hij dit een belangrijk thema vindt.
De procedure van de Stichting Pensioenbehoud tegen de Staat om de benadeling van de vanaf 2008 gepensioneerden terug te draaien loopt nog. De Advocaat-Generaal van de Hoge Raad heeft toegezegd om zijn advies in oktober te zullen inleveren bij de Hoge Raad. Daarna beslist de Hoge Raad over de procedure, wellicht nog dit jaar en anders begin volgend jaar.
Frits Warnar heeft Jacqueline van Langeraad geïnterviewd over haar werkzaamheden voor ons pensioen. Jacqueline vertegenwoordigt de CMHF in de Pensioenkamer.
Op werkenaanonspensioen.nl vind je informatie van, voor en door partijen die betrokken zijn bij de overgang naar het vernieuwde pensioenstelsel. Het platform biedt informatie over de Wet toekomst pensioenen, maar ook praktijkvoorbeelden en handige hulpmiddelen voor de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Per doelgroep en per onderwerp wordt de wet- en regelgeving uitgelegd.
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Meld je dan hier aan.